مزیت داشبوردهای تخصصی نمودار نسبت به پیادهسازی از صفر
داشبوردهای مدیریتی Power BI نمودار، زاده تجربیات متعدد تیم نمودار در اجرای پروژههای هوش تجاری هستند و به نوعی خلق شدهاند تا سازمانها را در گام اول مسیر هوشمند شدن یاری کنند. سرعت پیادهسازی بالا، ایجاد دید و شناخت نسبت به ماهیت و ساز و کار هوش تجاری در واحدهای مختلف عملیاتی، ارائه شاخصهای استاندارد با شناسنامه مرتبط و هزینه نگهداری پایین از اهم مواردی است که ناب را نسبت به سایر رویکردهای پیادهسازی متمایز میکند.
این درحالی است که با توجه به سرعت بالای پیشرفت بسترهای هوش تجاری و لزوم نگاه تخصصی به این حوزه، مسائلی در مسیر پیادهسازی پروژههای Business Intelligence در سازمانها وجود دارد که دستیابی به یک نقطه عملیاتی قابل اتکا را با چالش مواجه میکند.
تفاوتهای کلیدی ناب با رویکرد توسعه پایهای هوش تجاری
رویکرد | پیادهسازی پایه | راهکارهای ناب |
سرعت پیادهسازی | پایین و وابسته به فرایند استخراج و تحلیل اطلاعات | بالا و با قابلیت پیادهسازی هر راهکار طی 7 روز کاری |
هزینه نگهداری | به واسطه نیاز به نیروی انسانی متخصص بالا | پشتیبانی تیم نمودار |
مدیریت تغییرات | وابسته به زیرساخت اطلاعاتی | قابلیت تطابق با هر زیرساخت و تغییرات احتمالی |
کشف روش بهینه | نیازمند صرف هزینه و زمان تست جهت دستیابی به آن | معماری مدرن آزمایش شده در سطح سازمانهای متعدد |
استخراج شاخص | نیازمند ارائه الگو از طرف هر واحد عملیاتی و اصلاح با مکانیزم بازخورد | پکیج شاخصهای استاندارد در هر حوزه به همراه شناسنامه |
وابستگی به نیروی انسانی | دارد | ندارد |
انواع دادهها در داشبورد مدیریت BI
انواع مختلفی از داده در داشبوردهای مدیریتی هوش تجاری وجود دارد که در اینجا به سه دسته رایج اشاره کرده ایم:
- معیارهای تجزیهوتحلیل: این معیارها میتوانند بینشی در مورد تعداد مشتریانی که در یک دوره زمانی خاص جذب شده یا از دست رفته اند، محصولاتی که بیشترین فروش را داشتهاند و همچنین نرخ موفقیت را ارائه دهند.
- شاخصهای عملکردی کلیدی (KPIs): شاخصهای کلیدی عملکرد برای ارزیابی موفقیت سازمان شما ایجاد می شوند که شامل رشد درآمد، حاشیه سود ناخالص، حاشیه سود خالص، گردش موجودی و جریان نقدی عملیاتی هستند.
- دادههای متفرقه: علاوه بر پارامترهای ذکر شده در بالا، انواع دیگری از دادهها نیز وجود دارند که در داشبوردهای هوش تجاری قابلارزیابی هستند؛ مانند جمعیتشناسی مشتریان، ارزش مادامالعمر (LTV) مشتریان و نفوذ بازار.
ابزارهای موجود در داشبورد مدیریتی BI
داشبورد مدیریتی BI مجموعهای از ویژگیها را ارائه میدهد که میتوانند برای خودکارسازی عملکردها و ایجاد جذابیت بصری استفاده شوند. بیایید نگاهی به برخی از این مؤلفهها بیندازیم.
- رابط قابلتنظیم و تعاملی: رابط قابلتنظیم به کاربران اجازه میدهد تا داشبورد را بر اساس نیاز خود بسازند. گزارشهای BI تعاملیتر از گزارشهای استاتیک اکسل هستند و به خوانندگان این امکان را میدهند تا برای تجزیهوتحلیل بیشتر به دادههایی که زیربنای نمودارها و گرافیکها هستند دسترسی داشته باشند.
- قالبهای استاندارد داشبورد: قالبهای استاندارد داخلی، فرایند طراحی را تسریع میکنند و به کاربر این امکان را میدهند که هم دادههای تاریخی و هم داده های در لحظه را استخراج کنند.
- اتصال به منابع داده: داشبوردهای BI میتوانند به منابع مختلفی از جمله انبارهای داده (Data Warehouse)، بازارهای داده (Data Mart)، دریاچههای داده (Data Lake) و سیستمعاملها متصل شوند و دادههای این منابع را برای تجزیهوتحلیل با هم ادغام کنند.
- تجسم دادهها: کاربران میتوانند انواع مختلفی از گزینههای بصریسازی دادهها؛ از نمودارهای خطی و میلهای گرفته تا گرافیکهای دقیقتر، مانند نقشههای حرارتی و نمودارهای پراکندگی را برای نمایش معیارهای عملکرد به کار ببرند.
- قابلیت Drill-down: این قابلیت به کاربر اجازه میدهد تا با کلیک بر روی Data Visualization نگاهی دقیقتر به دادههای زیربنایی داشته باشد. با این قابلیت، امکان دسترسی به تجسمهای بیشتر یا جداول داده فراهم می شود که بهصورت سلسلهمراتبی مرتب شدهاند و کاربر می تواند سطوح مختلف را بررسی کند.
- فیلترهای داده: فیلترهای داده کاربران را قادر میسازد تا محدوده تاریخ و زمان، تنظیمات جغرافیایی و سایر پارامترها را در تجسم دادهها سفارشی کنند تا نمای دقیقتری از اطلاعات پردازش شده داشته باشند.
- جعبههای نوشتاری و Tooltips: داشبوردها معمولا شامل جعبههای نوشتاری مستقل و Tooltipهایی هستند که دادههای بصری شده را توصیف میکنند و اطلاعات بیشتری را درباره زمینه (Context) نتایج تجزیهوتحلیل ارائه میدهند.
- قابلیت اشتراکگذاری: اشتراک گذاری نتایج تحلیل با سایر افراد سازمان، موجب انتشار دانش شده و همکاری و همافزایی را تقویت میکند.
بهترین داشبورد مدیریتی چه ویژگیهایی دارد؟
انتخاب بهترین داشبورد مدیریتی، بستگی به شرایط کسبوکار شما و هدفتان از این کار دارد. در ادامه، ۱۰ نمونه از برترین ابزارهای داشبوردسازی را با معرفی اصلیترین نقطه قوتشان لیست کرده ایم.
- برای تجزیهوتحلیل داخلی و پشتیبانی: Tableau
- برای تجسمها و کتابخانه و الگوها: Grafana
- برای ادغام منابع داده: Google Looker Studio
- از نظر قیمت: Microsoft Power BI
- برای اتصالدهندههای شخص ثالث: Klipfolio
- برای اشتراکگذاری چندکاناله: Geckoboard
- برای گزینههای قیمتگذاری: Data Box
- از نظرداشتن طیف وسیعی از use case ها: Qlik
- از نظر سهولت استفاده: Metabase
- از نظر زیرساخت و سرویسهای ابری AWS: Amazon QuickSight
همانطور که میبینید، بهترین گزینه از نظر قیمت، پاور بی آی (Power BI) است که توسط مایکروسافت معرفی شده و از نظر سایر معیارها نیز بسیار راضیکننده است؛ به همین دلیل توسط کاربران ایرانی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. اگر علاقهمند بودید درباره این نرمافزار اطلاعات بیشتری کسب کنید، میتوانید این مقاله نمودار را بخوانید.
بعلاوه، بسیاری از شرکتها واحد مجزایی برای هوش تجاری (BI) ندارند؛ اما درعینحال میخواهند از مزایای داشبوردهای مدیریتی هوش تجاری منتفع شوند؛ پیشنهاد ما به این دسته از کاربران، خرید داشبورد مدیریتی است که از قبل طراحی شده و کاربران را درگیر پیچیدگیهای فنی نمیکند. نمونه داشبورد Power BI در دستهبندیهای مختلف در همین صفحه موجود است. همینطور ما همیشه برای پاسخگویی به سوالات و مشکلات شما در خدمتتان هستیم.