در این مقاله میخواهیم در رابطه با فارسی سازی پاور بی آی صحبت کنیم. اینکه چطور می شود پاور بی ای را تا حدی فارسی کرد و چه گزینه هایی برای پاور بی ای فارسی وجود دارد و تجربه کاربری مطلوب تر برای کاربران فارسی زبان ایجاد کرد.
همانطور که می دانید مایکروسافت دو رویکرد برای پیاده سازی Power BI ارایه می کند یک رویکرد ابری (مبتنی بر Power BI Service) و یک رویکرد لوکال محلی یا On-premises (مبتنی بر Power BI report Server ). طبعا در ایران برای سازمان ها استفاده از نسخه ابری به دلایل مختلف از جمله اینترنت و تحریم و هزینه های دلاری … گزینه منطقی نیست و تقریبا تمام سازمان ها در ایران از ابزار Power BI Report Server استفاده می کنند چرا که Power BI Report Server اکثر امکانات کلیدی پلتفرم را ارایه می کند و همچنین می توان با استفاده از آن داشبوردها را به صورت کاملا محلی در سازمان پیاده سازی کرد. امکاناتی نیز در Power BI ابری وجود دارد که در نسخه ریپورت سرور میسر نیست مثل آلرت و Power App، امبد داشبورد ها و …. اگر چه این امکانات برای پیاده سازی داشبوردهای مدیریتی هوش تجاری الزامی نیست اما در تجربه کاربری بسیار تاثیر گذار است.

چالش کاربران ایرانی در استفاده از پاور بی آی:

امروز Power BI ابزار پیشرو در حوزه هوش تجاری در دنیا می باشد چرا که به نسبت رقبای بازار امکانات و چشم انداز بهتری در محصول ارایه شده است. برای کاربران ایرانی نیز این امکانات قابل استفاده هستند و در پاور بی ای امکان نمایش عناوین فارسی مانند نام کالا و نام ماه و … وجود دارد اما وقتی دقیق تر به این مسئله نگاه می کنیم چالش های در پیاده سازی داشبوردهای فارسی پاور بی ای وجود دارد، هرچند که این چالش ها جدی نیستند، اما به هرحال جلب نظر مدیران سازمان که مخاطبان اصلی سازمان هست اولیوتی هست که نمی توان به سادگی از آن چشم پوشی کرد ( 😉 )
بدیهی است به دلایل سیاسی و اقتصادی، شرکت مایکروسافت اقدام مؤثری برای رفع مشکلات کاربران ایرانی انجام نمی‌دهد و یا تمایلی به انجام آن ندارد؛ زیرا بازار ایران به دلیل موانع سیاسی و تحریم‌ها، جذابیت زیادی برای مایکروسفات ندارد (حداقل امروز). موارد و چالش هایی که ما درباره آن صحبت می کنیم در رابطه با رابط کاربری پاور بی ای برای مصرف کننده نهایی هست نه طراحی داشبورد.

استفاده از فیلتر تقویم شمسی پاور بی آی:

قاعدتاً امکان فیلترکردن تقویم شمسی در داشبوردهای پاور بی آی وجود دارد که معمولاً به‌صورت یک اسلایسر عددی و یا لیست انتخابی است است. بعلاوه، اگر یک جدول بعد زمان را در پاور بی آی اضافه کنید می‌توانید فیلتر سال و ماه و هفته را نیز اعمال کنید؛ اما مسئله اینجاست تجربه کاربری، مشابه فیلتر تقویم میلادی نخواهد بود؛ برای مثال، مانند تقویم میلادی، شاهد یک پنجره پاپ‌آپ (Pop Up) که به‌وسیله آن بتوانید یک تاریخ یا بازه مشخص را انتخاب کنید نخواهید بود. تجربه کاربری که در فیلتر تقویم میلادی (پاپ اپ تقویم Date picker) در تقویم شمسی به صورت پیش فرض در پاور بی ای وجود ندارد.


نمایش اعداد با فونت فارسی:

به صورت پیش فرض در داشبوردها اعدادی که نمایش داده می شوند اعداد به صورت انگلیسی هستند (۱۲۳۴۵..) بدیهی است که برخی از سازمان ها ترجیح می دهند که اعداد به صورت کامل با فونت فارسی  نمایش داده شود.


منوی فارسی و راست چین:

در پاور بی ای ریپورت سرور منوها چپ چین و انگلیسی هستند و همچنین از نظر رابط کاربری، جذاب و اصطلاحا user friendly نیست.

صفحه ورود مستقل (Log in) :

پاور بی ای ریپورت سرور صفحه مستقل لاگین ندارد و کاربران در یک پاپ آپ نام کاربری و رمز عبور را وارد می کنند که این موضوع برای کاربر جذاب نیست ضمن اینکه مشخص نیست که کاربر به چه سامانه ای قرار هست وارد شود.


خروج از سامانه (Log out2) :

در پاور بی آی امکان خروج از سامانه (log out) وجود ندارد و نمی توان با پاک کردن کش مرورگر خروج انجام داد.

آیا می‌شود فقط اعداد را در داشبوردهای پاور بی آی فارسی نشان داد؟

بله با استفاده از تم چنین امکانی وجود دارد اما نیاز هست که همه کلاینت ها فونت مورد استفاده را روی سیستمشان نصب کرده باشند (برای اطلاعات بیشتر به مقاله فونت فارسی در پاور بی ای مراجعه کنید)

آیا می‌شود Report Server را تا حدی شخصی‌سازی کرد و لوگوی بالای صفحه پاور بی آی را تغییر داد؟

بله چنین امکانی وجود دارد؛ در واقع شما با ایجاد یک فایل می‌توانید تغییراتی نظیر تغییر رنگ محیط پورتال، تغییر رنگ و فونت متن منوی پورتال، تغییر لوگوی پورتال را روی آن اعمال کنید. برای اعمال این تغییرات پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه کنید.

آیا فارسی‌ساز پاور بی آی و یا Power BI فارسی وجود دارد؟ می توان منو ها را راستچین و  فارسی کرد؟

جواب کوتاه این است که بله می توان پاور بی آی را فراسی کرد اما معایب وچالش های جدی وجود دارد. می توان باتغییر فایل های اصلی (dll files) مربوط به Power BI Report Server  تا حدودی این کار را انجام داد. با اعمال تغیرات روی فایل های اصلی شما می توانید فیلتر تقویم شمسی اضافه کنید، منوها را فارسی و راستچین کنید اما نکات و چالش هایی که در این رابطه وجود دارد را باید مد نظر داشته باشید:

  1. امنیت محصول و اطلاعات : با دستکاری که روی فایل های اصلی پاور بی ای اعمال می کنید، عملا از پشتیبانی رسمی مایکروسافت خارج می شود و دیگر به لحاظ امنیتی قابل اتکا نیست. به همین خاطر این روش برای سازمانهای بزرگ که داده های آن ها حساس است به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود.
  2. بروزرسانی : با این کار شما دیگر نمی توانید نسخه پاور بی ای ریپورت سرور را به روزرسانی کنید و اگر ابدیت جدید ریپپورت سرور را انجام دهید عملا تمامی تغییرات را باید از ابتدا انجام دهید.
  3. توسعه پذیری : به سبب اینکه این روش از تکنولوژی ها قدیمی استفاده می شود امکان توسعه و اضافه کردن امکانات خیلی محدود است.
  4. پشتیبانی :  به سبب این که فایل های پاور بی ای دستکاری شده اند، در صورت ایجاد مشکل پیدا کردن ریشه مشکل عموما زمانبر خواهد بود.

به همین دلیل، بسیاری از سازمان‌هایی که این روش را به کار گرفته بودند، به دلیل هزینه‌های بالای نگهداری و ریسک‌های امنیتی، پس از مدتی آن را کنار گذاشتند. ما نیز به عنوان توسعه‌دهندگان سیستم‌های هوش تجاری با همین چالش‌ها روبرو بودیم و تصمیم گرفتیم محصولی طراحی کنیم که علاوه بر رفع این مشکلات، از نظر امنیتی قابل اعتماد، از نظر طراحی مدرن و جذاب، و از نظر پشتیبانی کم‌هزینه باشد. نکته مهم در طراحی این محصول، رادار ۳۶۰، این است که هیچ‌گونه تغییری در فایل‌های Power BI ایجاد نشده و Power BI Report Server به صورت مستقل در دسترس هست، زیرا رادار ۳۶۰ به صورت مجزا در کنار  Power BI Report Server نصب می‌شود. همچنین، بیش از ۵۰ قابلیت جدید علاوه بر تمامی قابلیت‌های Power BI در این محصول گنجانده شده است.

امیدواریم که پاسخ پرسش‌های شما را داده باشیم؛ در انتهای مقاله، منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم.

برای مشاهده تمامی امکانات و دسترسی دمو به پلتفرم می توانید به صفحه سامانه هوش تجاری رادار ۳۶۰ رجوع کنید!

نمایی از داشبورد پاور بی ای در رادار ۳۶۰